Gammaldags vaniljglass

Gammaldags vaniljglass

Gammaldags vaniljglass kan man ha som grundrecept till andra recept på glass eller helt enkelt som den är tillsammans med bär och choklad. Du kan också servera den till paj eller annat bakverk som tex chokladkaka / kladdkaka.

4 personer

 

 

 

 

Ingredienser

  • 4 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl mellangrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 1 krm salt
Tillagning

1. Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.

2. Koka upp grädden i en liten kastrull.

3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna.

4. Rör ner skal, frön och salt i grädden.

5. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.

6. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.

7. Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden (85ºC). Tar ca 10 minuter. Vattnet får inte koka, bara sjuda.

8. Tag upp vaniljstången.

9. Tag från värmen och ställ skålen i över kallt (is)vatten tills blandningen kallnat.

10. Om du har glassmaskin frys glassen enligt instruktion.

11. Utan glassmaskin: Frys glassen övertäckt 3-6 timmar.

12. Vispa glassen minst 3-4 gånger under infrysningstiden, ca 30 minuter mellan varje gång.

13. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas eller glasstrutar.

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *